Gumi

Ha alkatrészre lenne szükséged, vagy meg szeretnél válni tőle nézz be ebbe a témakörbe!
Birka
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Re: Gumi

Hozzászólás Szerző: Birka »

Tehát akkor most vagy később? Nem szoktam annyira figyelni, hogy szezon előtt és közben milyenek az árak.
toytomi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1989
Autód típusa (és generációja): Corolla E9
Autód felszereltségi jelölése: GTi
Autód karosszéria variánsa: Liftback (5 ajtós)

Hozzászólás Szerző: toytomi »

Én interneten rendeltem a Toyo-kat most augusztusban. Nézegettem évközben, hogy mikor lenne érdemesebb megvenni, 1-2000 Ft-tal volt olcsóbb nyáron. Szerintem egy szerelésnek az árát meg lehet spórolni.
Annyit érdemes tudni, hogy nem biztos hogy friss gumit kapsz. Van hogy fél évest is kaphatsz. Nem rég vennen kellett 2 új télit is, azoknak 2815 volt a DOT számuk.
Nekem ez nem volt szempont, így is tudom használni.
Ha ez is zavaró tényező, akkor érdemesebb gumisnál venni.
:toytomi: AE92 Gt-i Liftback - Zenki, 4A-GE 16V Smallport - R.I.P.

:toytomi: AE92 Gt-i Liftback - Zenki, 4A-GE 16V Smallport

CE90 XL Liftback - Kouki, 1C
tarantino
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: tarantino »

Ra lehet esetleg kerdezni a DOT szamra? 6 honap nem baj de ne legyen 1 eves. Nekem kelleni fog 4 nyari gumi, nallatok olcsobbak mint itt. Mennyi ott a szereles? E12 re kell. A gyari meret 195 60 15, most 195 65 15 van mert az gyakoribb meret(talan olcsobb is), igy vettem. Gyari meretet szeretnek. Marka, model meg nincs eldontve de az ajanlatokat szivesen fogadom. Legtobbet varosban van hasznalva, munkara meg haza, a zaj index talan nem is fontos inkabb sokaig tartson. Koszi elore a valaszokat.
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra

Hozzászólás Szerző: Jorn »

Tudtommal a gyártók nyáron gyártják le a téligumikat, és télen a nyárigumikat, hiszen már a piacon kell lennie a terméknek, mire eljön a szezon...
Így például a 2815 az egy teljesen friss téligumi, mert 2015 nyarán készült, a 28. héten. Szóval szerintem ezzel semmi baj nincs :)
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
Birka
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Birka »

Federal NEM pályagumik milyenek lehetnek? Eddig csak jókat olvastam az utcai gumijaikról, valakinek valami tapasztalat?
lasi
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: lasi »

Birka írta:Federal NEM pályagumik milyenek lehetnek? Eddig csak jókat olvastam az utcai gumijaikról, valakinek valami tapasztalat?
Nekem Federal 595EVO van a Lexuson, 235/35R19 ben.
tapadni jól tapad, viszont a mintája miatt hangos, valamint pici a peremvédős része és ez miatt bután áll a 8.5 es felnin.
Ugyanebben a méretben a Hankook S1evo sokkal jobban állt, meg a Bridgestone Potenza is.

Viszont van a federalnak elvileg hossziránti mintás gumija is, szerintem az már nem lehet hangos.
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Birka írta:Federal NEM pályagumik milyenek lehetnek? Eddig csak jókat olvastam az utcai gumijaikról, valakinek valami tapasztalat?
http://www.gumiteszt.com/nyari_gumik/fe ... index.html

Az egyik következő lehetséges jelölt.
Eddig a hankook nyári és téligumiját használtam. Kategóriával jobbak mint azt áruk alapján gondolni lehetne.

Minél többet nézegetem a gumikat annál jobban nem tudom, hogy mit is vegyek. A szempontjaim már kirajzolódtak viszont... a gumiknak manapság egyszerre kell több, - akár a fizikatörvényei alapján - ellentmondásos igényeknek megfelelniük.
Pont ezért már a 3 piktogramnál már el lehet veszni, valamint ha csak azokat figyelve próbálunk jó döntést hozni akkor egyértelműen csak a prémium kategóriában találjuk meg a számunkra megfelelő darabokat. Ki venne D, E, 72DB gumit ha létezik C, C, 70DB?Miért vennénk meg a C' C' 70 DB-t ha létezik, B, B, 69DB? Ha F-s a gumi fogyaszási indexe akkor mennyivel fizetek többet a benzinkúton? Ezek a jelölések gyanúim szerint többet segítenek a gumigyártók piackutatóinak, mint a vásárlóknak jó döntést hozni. Amíg ugyanis az ember "jobb lábában" több liternyi különbségek lehetnek, mert senki nem tanítja meg nekik, hogyan kell gazdaságosan autózni, feleslegesen mutogatunk nekik fogyasztási indexekeket. Ugyanígy lehet számolni a tapadási együtthatóval és a zajjal. Egyrészt szubjektív, az egyik nem is mérhetö egyszerűen, a másik merhető de ki érzi, hallja meg a különbséget 69 és 72 db között? Egyelőre ez tehát nem segít. Akkor merre induljunk?

Gumis ismerös, családtagok, fórumok?

a "cikk" folytatódik...
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

http://www.gumiteszt.com/nyari_gumik/fe ... index.html

Az egyik következő lehetséges jelölt.
Eddig a hankook nyári és téligumiját használtam. Kategóriával jobbak mint azt áruk alapján gondolni lehetne.

Minél többet nézegetem a gumikat annál jobban nem tudom, hogy mit is vegyek. A szempontjaim már kirajzolódtak viszont... a gumiknak manapság egyszerre kell több, - akár a fizikatörvényei alapján - ellentmondásos igényeknek megfelelniük.
Pont ezért már a 3 piktogramnál már el lehet veszni, valamint ha csak azokat figyelve próbálunk jó döntést hozni akkor egyértelműen csak a prémium kategóriában találjuk meg a számunkra megfelelő darabokat. Ki venne D, E, 72DB gumit ha létezik C, C, 70DB?Miért vennénk meg a C' C' 70 DB-t ha létezik, B, B, 69DB? Ha F-s a gumi fogyaszási indexe akkor mennyivel fizetek többet a benzinkúton? Ezek a jelölések gyanúim szerint többet segítenek a gumigyártók piackutatóinak, mint a vásárlóknak jó döntést hozni. Amíg ugyanis az ember "jobb lábában" több liternyi különbségek lehetnek, mert senki nem tanítja meg nekik, hogyan kell gazdaságosan autózni, feleslegesen mutogatunk nekik fogyasztási indexekeket. Ugyanígy lehet számolni a tapadási együtthatóval és a zajjal. Egyrészt szubjektív, az egyik nem is mérhetö egyszerűen, a másik merhető de ki érzi, hallja meg a különbséget 69 és 72 db között? Egyelőre ez tehát nem segít. Akkor merre induljunk?

Gumis ismerös, családtagok, fórumok?

a "cikk" folytatódik...
ex bubidisc felhasználó
Jorn
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 1998
Autód típusa (és generációja): Corolla E11
Autód felszereltségi jelölése: Terra

Hozzászólás Szerző: Jorn »

Tudtommal ezeket a piktogramos besorolásokat maga a gyártó adja meg, nem ellenőrzi független fél, tehát ennyit is ér az egész...

"de ki érzi, hallja meg a különbséget 69 és 72 db között?" 3dB különbség egyébként jelentős, bárki meghallja. Csak a fentiek miatt, a különböző gumik nem összehasonlíthatók.

Jómagam halk gumira hajtok, mert a gumik hangja zavar leginkább a zenehallgatásban, a piktogramok szerint a Goodyear a leghalkabb, ismerős viszont állítja, neki volt Goodyear, és a leghangosabb gumi volt, amivel valaha is találkozott, először visszavitte a gumishoz, mert nem hitte el, hogy olyan hangos...
10/2006 angol ZZT251 SOL TEC EUR SED LHD 1ZZFE HTWC MTM 5F
11/1998 angol AE111 TERRA UKP EUR LB LHD 4AFE MTM 5F
(07/1998 japán AE111 TERRA EUR SED LHD 4AFE MTM 5F)
Bohi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bohi »

Én is nyári gumi vásárlás előtt állok. Priusra 215/45 17 méret kéne nekem, illetve 17esben ez lenne a legolcsóbb méret ami jó lenne a felnire/kocsira.
Én a fulda és falken közt vaciláltok Fulda SP sportcontrol vs Falken ZIEX ZE 914, árban kb ugyanaz.
Valakinek valamelyikkel esetleg tapasztalat?
Az erőgép priusra szerintem kb mindegy. :lol:

Nekem amúgy a hankook nagyon nem jött be. Vettem vadiúj téli gumikat és már a második szezonban inkább hátraraktam őket és elölrevettem a több éves debica-t... soha nem fogok hankookot venni. Biztos van jó gui
'87 E8 GT SEDAN
Prius II
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

...tehát nem egyszerű a helyzet.

Egy kis áttekintés a nagy gumigyárakról távolról sem az összes márkával:
http://www.bhp.hu/gumimarkak
ex bubidisc felhasználó
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Érdekesen alakutak a dolgok.
Heteken át tudatosan böngésztem a webshopokat. Szűkült és szűkült amkör.
Aztán rájöttem, hogy csak olyan mintha iszonyatos szövevényes úton jutnék a megfelelő gumihoz, mert amikor visszagondolok kiderül, hogy teljesen mindegy mennyi információt gyűjtöttem addig össze, 70+%-ban érzelmi döntést hozok.
Racionális döntés az lett volna ha veszek, hankook-ot, barum-ot, toyo-t, kumho-t, bridgestone-t. Ezekkel mind meg voltam elégedve. Vagy egy jó contit, amivel szintén. De nem. Elképzeltem ezeket a gumikat és nem villanyozott fel egyik sem. Míg egy semi-slick federal látványa igen is megdobogtatja a szívem. Na de nyilván nem vesz az ember utcára semi-slick abroncsot. Ennyi... nem kell tovább ragozni. Federal. És akkor már csak az az eszköz kell, amit sokan használunk, az önbecsapás. Tudom, hogy mit akarok, csak nincs alátamasztva, hogy az jó döntés. Addig erőltetem másra, hogy az jó lesz nekem, amíg nem hallom vissza. :D így kell racionálisan választanil :D
ex bubidisc felhasználó
Sancy
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Sancy »

Bubi te, hallod-e
Federal 595 RSR kell neked,
ha mondom! Volt nekem is, meleg aszfalton igen jol tapad. Cserebe vizes uton ne varj sokat tole!
E11 G6 TTE Facelift 1.6 VVTI
E12 TS TTE Facelift 1.8 VVTL-i

E11 TS Facelift 1.8 VVTL-i pálya autó építes folyamatban
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Formoza FD2
ex bubidisc felhasználó
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

A gumis barátom a héten azt mondta, hogy a sebességindex 75%-a az amivel a kocsi tartósan haladhat biztonságosan. Ő egyszer ment tartósan 220 km/h-val egy 190 km/h-s gumival. Az egész futófelület füstölt/gőzölt.
A mai égéstérben még azt is mondták, hogy a magasabb sebesség index csendesebb futást is jelent.
ex bubidisc felhasználó
Válasz küldése