Maradjunk abban, hogy
az OMV üzemanyag ~90%-a tényleg Ausztriából jön (uszályon) és kerül átfejtésre a hatalmas tartályokba a "Dunatárban", Csepelen.
Itt a Klacska tartályautói már hajnali 3 körül elkezdenek tölteni és egész nap fedik le az országot.
Az OMV kutakon kívül szerződött partnereknek is szállítanak! Sajnos más nagy hálózat nincs köztük, de 1-2 "TSZ"/Üzem (saját kutas cégek) és kisebb magánkutak vásárolnak tőlük.
5-6 évvel ezelőtt még az volt a módi, hogy az "alap olaj" (nyers benzin és gázolaj) beérkezett a Dunatárba, majd külön a bekevert adalékcsomagot (pl: Carrera/Maxxmotion 100) biztosító járművekkel körbevéve, fegyveres kísérettel hozták tartályautón, közúton.
Az alap benzin bekeveréséhez, ha jól emlékszem ~95 tízezred!! rész kellett a fent említett adalékból, hogy 100-assá válljon. Ha belegondolunk, hogy 1 tartályautóban ~32000 liter üzemanyag fér el hivatalosan, akkor 1 tartályautóhoz ~300 liter adalék kell, hogy mind 100-as benzinné válljon.
Akkor egy tartályautónyi kizárólag 100-as adalék BRUTÁLISAN nagy értéket (több, mint 100 millió Ft-ot) képviselt, így nem csoda, hogy fegyveres kísérettel szállították ezeket.
Jelen esetben maradjunk a 100-as adaléknál. A Klacskás tartályautók elejébe felszereltek egy kisebb (pár száz literes tartályt), amit mindig megtöltöttek ezzel az adalékkal.
Mikor megérkezett, a megrendelőhöz, a lefejtőcsonkja kiálló csöve tetejére csatlakoztatott egy kb kis benzincső keresztmetszetű kis csövet. Miközben történt a lefejtés, saját magát keverte így be a benzin és konkrétan a megrendelőnél vált Carrera 100-assá. Nyilván mindkettő tartálynak volt saját átfolyásmérő órája és pontos arányokban történt a bekeverés, de tényleg ezen a módon történt.
Az adalék mélykékes-zöldes brutál, szúrós szagú agresszív cucc volt a koncentrációja miatt. A kék Spuri hozzá képest finom, cukros tejci
Aztán ez a módszer valóban megszűnt. Azóta, ha jól tudom külön bekeverve, KÉSZEN érkeznek már az üzemanyagok Magyarországra.
A tartályautó a rekeszeibe betölti a megfelelőt, majd a megrendelőnél lefejti azt.
Ez az alap felállás.
Azonban, kritikus esetekben:
- ha pl túl alacsony vagy magas a Duna vízállása (nem tud lehajózni az uszály),
- vagy pl jövedéki adó/nagyobb áremelésnél (mindenki az emelés napja előtt spejzol) nem tudják biztosítani a kívánt mennyiséget
- vagy ha bármi üzemzavar van a töltőnél
akkor
az OMV, a MOL-tól vásárol alap üzemanyagot.
Ilynekor a Klacskás autók vagy Csepelen, vagy Száhalombattán töltenek a MOL-nál és szállítják ki az üzemanyagot.
A megrendelő észre se veszi. Nem mondják neki, hisz az OMV garantál egy minőséget és a saját hátát tartja, egyedül ha az Egyszerűsített Kísérő Okmányban ("szállítólevél") megnézi a megrendelő a töltés helyszínét, akkor látja, hogy nem Dunatár..
Őszintén szólva nem tudom biztosan, hogy ilyenkor az adalékolt üzemanyagokkal mi lesz, de ha jól tudom van még arra mód, hogy utólagosan OMV adalékolják itthon. De az is lehet, hogy ilyenkor max pár napig nem tudják teljesíteni a prémium üzemanyagok iránti igényeket.
De mondom ez a "bérüzemanyag" nagyon ritka esetben fordul csak elő.
Nem vagyok OMV alkalmazott, így nem biztos, hogy 100%-osak az információim, de azért remélem, hogy tudtam segíteni.
Jómagam csak OMV-nél tankolok, ha tehetem. Ifjú titán koromban dolgoztam is több kútjukon, láttam, hogy NEM volt játék az üzemanyagokkal és tényleg konstans jó a minőségük.
Az E7 GT néha (kizárólag a tiszta üzemanyagrendszer fenntartása szempontjából kap néha Maxxmotion 95-öst, oly ritkán (téli álmok után) pedig 100-ast, hogy a tankban lévő "párolgott" oktánszám kicsit helyre álljon.
Az E9 GT-i pedig vegyesen 40-30%-ban Maxxmotion 95-öt, 100-at és 30%-ban Super 95-öt kap.
Szeretem, nem csalódtam még sosem.
Azonban még egyszer hangsúlyozom. Van itthon máshol is meglepően jó minőségű üzemanyag. A MOL "olaj" sem rossz, SŐT! (Itt nem a MOL kutakra gondolok, hanem arra, hogy az üzemanyag forgalmazók 70%-a az ő terméküket vásárolja és árusítja)
A döntő ok a kútválasztásnál inkább az legyen, hogy ne legyen "játékos" a személyzet, fizetés hiányában ne kényszerüljenek rá, hogy ügyeskedjenek, hogy nagy legyen a forgalma az adott kútnak, hogy netán jól ismerjük a kútbérlőt, esetleg a személyzetet. Az extra szuper, ha tudjuk a tartálytisztítások rendszerességét és időpontját, ha netán új létesítmény maga a kút és a tartályok. Jó eséllyel a fenékkészlet még nem teljesen használhatatlan, így lefejtéseknél sem "kavarodik bele" az eladható készletbe a víz és a trutyi még ha ez elviekben elképzelhetetlen is.
Általános igazságnak vehető, hogy kicsi az esélye annak, hogy egy valóban forgalmas, nagy, fiatal, ismert nevű kútnál pórul járjunk üzemanyag minőség tekintetében.
A többi szerencse, hit és tapasztalat kérdése.