Ezt én is így látom. Nekem csak a vvt-i -kkel van pici tapasztalatom, de abban biztos vagyok, hogy az olajfogyi mértékét vásárlás előtt nem lehet egyértelműen megállapoítani. Egyedül akkor lehet, ha tök olajos a kipufogó, de az már amúgy is hótmindegy, az ilyen autót más miatt sem szabad megvenni (ha ennyire véres a torka, akkor más szempontból sem lesz jó/vonzó állapotú = vételre alkalmas darab).Toytib írta: Egy átlagos felmérésnél nem fog kiderülni a motor olajevése.
Ha esetlegesen kompressziót mérnek akkor sem, de valószínűsítem nem is mérnek.
Félreértés ne essen nem védem sem őket, sem másik márkaszervizet, mert én is dolgoztam márkaszervizben és tudom mi a helyzet, de ezt tényleg nem egyszerű megállapítani.
Másrészt az őszinteségről annyit, hogy valószínűleg te sem úgy fogod eladni az autót hogy felhívod a vevő a figyelmét az olajfogyasztásra
OFF
Barátokkal beszélgettünk erről az eladáskori információ átadásról: Abban mindnyájan egyetértettünk, hogy nem tisztességes letagadni a meglévő olajfogyasztást, azonban, a mértéke más téma. Ha tőlem megkérdeznék, hogy eszi-e az Ave az olajat, akkor azt mondanám, hogy két tankolásonként célszerű ellenőrizni az olajszintet, és, ha kell, pótolni azt a kb 2-3 decit (LM TT4300 5W-30-ból). Ez így szerintem teljesen korrekt, hiszen
1. jelenleg 14 éves az autó és 226.000km-t futott, tehát nem új
2. a felhasználási körülmények is befolyásolhatják az olajfogyás mértékét
3. a használt motorolaj típus/viszkozitás/minőség is hatással lehet rá
4. az autó használati útmutatójában is le van írva, hogy tankolásonként(!) célszerű ellenőrizni az olajszintet is, és
5. a gyártó természetesnek veszi a használattal arányos olajfogyást, egészen az 1L/1000km mértékig (azért valljuk be, ez kissé túlzás, itt inkább magát védi preventíve a gyártó - nemcsak a Toyota)
Pontos adatot nem lehet mondani ezügyben a sok változó miatt.
A tisztesség szerintem ENNYIT követel meg, ezeket elmondva a vevőnek egyszerűen nem lehet utólag kifogása (hogy átverték), jogi értelemben sem (tájékoztatás hiánya).
Ezek fényében a vevő a vásárlás előtt maga döntheti el, hogy vállalja-e így is az autót...

Carina Coupe 1.6 DX

KE11 Sedan