Motor csörgés, kopogás szenzor, üzemanyagok

Technikai okfejtések, hasznos tippek, leírások. Önállóan megvalósítható kisebb-nagyobb szervizelések és átalakítások.
Lift-back
Újonc
Újonc

Re: Motor csörgés, kopogás szenzor

Hozzászólás Szerző: Lift-back »

Sziasztok, (szánalmas ide vagy oda) úgy néz ki nekem az Auchan 98-as lett a megoldás csörgés ellen. OMV 95 MMotion nem oldotta +.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: Toytib »

Lift-back írta:Sziasztok, (szánalmas ide vagy oda) úgy néz ki nekem az Auchan 98-as lett a megoldás csörgés ellen. OMV 95 MMotion nem oldotta +.
Neked milyen évjáratú az autód és milyen motorral van szerelve?
AE82 Gt 4AGE smallport 1987
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Hozzászólás Szerző: Bubi »

Nekem egyszer OMV 100, 150 km-s 4000 - 4200-es fordulaton, de 1-2 hét és újra előjön. Aboszolút hozzánemértő vagyok de én azt tapasztalom, hogy a 4E FE motor ahhoz képest, hogy kicsi, megfelelő nyomatékkal rendelkezik 1000 - 3000 között, a váltó áttételezés is jól van el találva, valamint a hangja 3000 felett kezd kellemetlenül megerősödni (párosul ehhez a motorburkolat hiánya, a rossz hangszigetelés). Ezért sokan használhatják úgy mint én. Nem a "hasznos" fordulatszám tartományban, (max, nyomatlék 4000 körül) hanem az alatt. Nem kijelentem hanem kérdezem. Ez nem okozhatja a "csörgést"?
Corolla E11 4E FE ex tulajdonos
ex bubidisc felhasználó
Autó, motor és gokart rajongó.
Zolee11
Gyakori látogató
Gyakori látogató
Autód gyártási éve: 2019
Autód típusa (és generációja): Egyéb Toyota
Autód felszereltségi jelölése: Egyéb
Autód karosszéria variánsa: Egyéb

Hozzászólás Szerző: Zolee11 »

bubidisc írta:Nekem egyszer OMV 100, 150 km-s 4000 - 4200-es fordulaton, de 1-2 hét és újra előjön. Aboszolút hozzánemértő vagyok de én azt tapasztalom, hogy a 4E FE motor ahhoz képest, hogy kicsi, megfelelő nyomatékkal rendelkezik 1000 - 3000 között, a váltó áttételezés is jól van el találva, valamint a hangja 3000 felett kezd kellemetlenül megerősödni (párosul ehhez a motorburkolat hiánya, a rossz hangszigetelés). Ezért sokan használhatják úgy mint én. Nem a "hasznos" fordulatszám tartományban, (max, nyomatlék 4000 körül) hanem az alatt. Nem kijelentem hanem kérdezem. Ez nem okozhatja a "csörgést"?
Motorcsörgés esetében a kopogásos égésre gondolsz, vagy egyébre?
A kopogásos égést főként két dolog okozhatja, az első és egyszerűbben javítható a hibás előgyújtási érték, ez régebbi autóknál pofonegyszerű volt, a maiaknál kérdéses, hogy van-e rá lehetőség vagy sem. Az enyémben a hibás előgyújtási értéket egy hibás ECU program okozza, amit nem lehet frissíteni, miért is lehetne, (hogy dobná fel a talpát, aki a 21. században a flash memóriák korában, nem újraírható memóriába tárol ilyen adatokat, programokat), maximum költséges csere.
A másik ok az a lerakódás, a kompresszió jóval nagyobb lesz mint ami a normális, vagy csak épp a fölé kerül, hogy a benzin öngyulladással még a gyújtószikra előtt begyullad, és így bekövetkezik a kopogásos égés, ezt már csak bontással lehet orvosolni, kezdeti lerakódások ellen van pár módszer, de ami már odakozmált rendesen, azt csak vésővel/esztergával lehet leszedni.
Röviden ennyi.
'19 Corolla Touring Sports 1.8 Hybrid Comfort Tech e-CVT
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Akkor a hosszas autópályás etapok ezek szerint nem segítenek semmit?
ex bubidisc felhasználó
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

A kopogásos, azaz detonációs égést nem a hibás programozás okozza.
Sajnálatos módon a gyenge minőségű alkatrészek az ECU-ban, amiknek az évek során megváltozik az értéke.
Ez valamilyen fura módon, csak az európai modelleknél fordul elő. Vajon miért????
A legelső problémák az Angliában gyártott Carina E-knél fordultak elő.
Ez volt az első főtengelyholtponti jeladós motorja európai ECU-val a Toyotának.
Újonnan mindegyik tökéletesen működött, 6-7 éves korukban elkezdtek terhelésre csörögni.
A legszörnyűbb hogy nincs mit tenni ellene.
Másik bontott ECU ugyanolyan öreg és rossz, egy új meg drágább mint az autó.
Egy haverom most agyal rajta hogy átszereljük neki jóval öregebb Japan motorosra a Carinát, mert katasztrófa amilyen .....
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Zolee11
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Az tudtommal csak a kezdeti lerakódásokat égeti el. Az olajfogyasztás is egy meghatározó tényező, ha sok fogy akkor előbb utóbb nem győzi az ember kiégetni a motor, mivel a nagyobb fordulatnál az olaj jobban is fogy, a nagyobb tehetetlenségi erők miatt, a réseken még több az égéstérbe szökik, szóval ez egy bizonyos szint fölött már tarthatatlan, és szét kell szedni a motort, gyűrűzni, takarítani, szelepszár-szimeringeket esetleg szelepeket is cserélni.
De egy bizonyos szint alatt, még szinten tartható a motor állapota, ha vigyáz rá az ember fia.
Én sem vagyok autószerelő, pusztán elméleti szinten tudom, illetve tudok arról amit hallottam már, és abból következtetek. :)

Toytib
Én az E11-es ECU-ra írtam amit írtam, az hogy a Carina-nál ilyen hiba más miatt van az egy dolog, de az E11-es ECU-ja (és Japán nem Brit) hibás. Itt ha visszaolvasol az első oldalon ott a magyarázat. Nekem emiatt csörög a motor, de nem minden benzinnel, tankja válogatja. Most főként Lukoil benzinnel tömöm, azt szereti, illetve időközönként omw maxmotion95-el, állítólag abban van tisztító adalék. Legközelebb mikor belefekszem a motortérbe, megmérem a kopogás szenzort is, lehet megmurdelt már, habár nem hiszem.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Zolee11 írta:
Toytib
Én az E11-es ECU-ra írtam amit írtam, az hogy a Carina-nál ilyen hiba más miatt van az egy dolog, de az E11-es ECU-ja (és Japán nem Brit) hibás. Itt ha visszaolvasol az első oldalon ott a magyarázat. Nekem emiatt csörög a motor, de nem minden benzinnel, tankja válogatja. Most főként Lukoil benzinnel tömöm, azt szereti, illetve időközönként omw maxmotion95-el, állítólag abban van tisztító adalék. Legközelebb mikor belefekszem a motortérbe, megmérem a kopogás szenzort is, lehet megmurdelt már, habár nem hiszem.
Szabi írta : "Természetesen a probléma a motorvezérõ-elektronika érzékelési és jelfeldolgozási logikájában keresendõ (bosch gyártmány)"

Ezt én úgy értelmezem hogy nem a Japan Denso elektronikáról írta.

Szerintem Szabi is tisztában van vele hogy nem az új autókkal volt a baj, hanem évek múltán jöttek ki az első ilyen jelenségek,amit utána javítottak is.

A kopogásszenzort legegyszerűbb a diagnosztikai csatin keresztül kiolvasni.
Amúgy meg ha nem minden benzinnel csinálja, akkor inkább az üzemanyag hibája, nem az autóé.

Elnézést hogy a Carinát felhoztam példának, de a legelső ilyen jellegű problémák azokkal voltak.
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Lackó
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó
Autód gyártási éve: 2017
Autód karosszéria variánsa: Crossover

Hozzászólás Szerző: Lackó »

Toytib írta:A kopogásos, azaz detonációs égést nem a hibás programozás okozza.
Sajnálatos módon a gyenge minőségű alkatrészek az ECU-ban, amiknek az évek során megváltozik az értéke.
Ez valamilyen fura módon, csak az európai modelleknél fordul elő. Vajon miért????
Újonnan mindegyik tökéletesen működött, 6-7 éves korukban elkezdtek terhelésre csörögni.
Egy haverom most agyal rajta hogy átszereljük neki jóval öregebb Japan motorosra a Carinát, mert katasztrófa amilyen .....
Esetleg műszerésszel szétszedetni, és kicseréltetni benne kondikat .... stb, ami öregszik ? Vagy olyan alkatrészek vannak benne, amik speckók ? Egyáltalán szét lehet szedni roncsolás nélkül ?
Zolee11
Gyakori látogató
Gyakori látogató

Értelek, azt hittem elbeszélünk egymás mellett. :)
Egy biztos a Bosch eletronikáról van/volt szó, viszont ha jól tudom, akkor a Bosch nem csak a brit verziókba kerül, hanem vegyesen. Valaki talán épp itt írta, hogy neki a brit verzióban Denso vezérlő van (lehet cserélték már), viszont a japán verziókban is találtak már Bosch-t. Szóval a fene se tudja mit tákoltak ezek össze Japánban.
Toytib
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Lackó írta:
Toytib írta:A kopogásos, azaz detonációs égést nem a hibás programozás okozza.
Esetleg műszerésszel szétszedetni, és kicseréltetni benne kondikat .... stb, ami öregszik ? Vagy olyan alkatrészek vannak benne, amik speckók ? Egyáltalán szét lehet szedni roncsolás nélkül ?
Na erről nem tudok nyilatkozni :)
Ez már túlhaladja az én tudásomat.
Végül is vannak javító műhelyek akik ilyen irányban szakosodtak.

A lényeg hogy én nem tudok olyan Japan ECU-ról ami ilyen jelenséget produkál, pedig már láttam ezt-azt.
AE86 GT 4AGE 1983
Prius II 2009
Lift-back
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: Lift-back »

Toytib írta:
Lift-back írta:Sziasztok, (szánalmas ide vagy oda) úgy néz ki nekem az Auchan 98-as lett a megoldás csörgés ellen. OMV 95 MMotion nem oldotta +.
Neked milyen évjáratú az autód és milyen motorral van szerelve?
Hali, 1.4VVti (4ZZFE)
de a régebbi 4E-FE 1,3 16V is csörgős volt, de azt elfogadtam úgy ahogy volt, mivel másnál is hallottam.
Aztán jött a (-) meglepetés, az ismert hang... enyhe v közepes emelkedőknél. Elolvastam itt leírtakat, és most a 98-assal teszteltem, egyelőre OK.
szullosz
Aktív fóruméletet élõ
Aktív fóruméletet élõ

Hozzászólás Szerző: szullosz »

Zolee11 írta:Egy biztos a Bosch eletronikáról van/volt szó, viszont ha jól tudom, akkor a Bosch nem csak a brit verziókba kerül, hanem vegyesen. Valaki talán épp itt írta, hogy neki a brit verzióban Denso vezérlő van (lehet cserélték már), viszont a japán verziókban is találtak már Bosch-t. Szóval a fene se tudja mit tákoltak ezek össze Japánban.
2 gondolat:

Toytib hozzászólásait - még a legnagyobb tisztelet mellet - sem illik megkérdőjelezni...

A japánok nem szoktak tákolni... Az, hogy ide a balkánra mik küldenek az egy dolog...
Ne gondold, hogy egy tényleg japán modelben van Bosch, Valeo vagy bármi hasztalan európai alkatrész!
(pl.: az európai dízel Yaris-ban Bosch van: Made in Japan felirattal, de az európai "japán" Corolla-ban Denso önindító Made in Italy felirattal...)
Sajnos ez van: vidékre, parasztnak jó az!

A témában pedig csak annyit, hogy kíváncsi lennék: ma Magyarországon a 95-ös tényleg 95-ös-e vagy jó eséllyel 98-as tudja azt az elvárást.
Az biztos, hogy mérnök úr az asztalnál minimum 95-östre tervez!

Szabber
CCH vezetőségi tag

DELTA
ToYODA MASTER
CUCCOS - PUCCSOS
Zolee11
Gyakori látogató
Gyakori látogató

szullosz írta: 2 gondolat:

Toytib hozzászólásait - még a legnagyobb tisztelet mellet - sem illik megkérdőjelezni...

A japánok nem szoktak tákolni... Az, hogy ide a balkánra mik küldenek az egy dolog...
Ne gondold, hogy egy tényleg japán modelben van Bosch, Valeo vagy bármi hasztalan európai alkatrész!
(pl.: az európai dízel Yaris-ban Bosch van: Made in Japan felirattal, de az európai "japán" Corolla-ban Denso önindító Made in Italy felirattal...)
Sajnos ez van: vidékre, parasztnak jó az!

A témában pedig csak annyit, hogy kíváncsi lennék: ma Magyarországon a 95-ös tényleg 95-ös-e vagy jó eséllyel 98-as tudja azt az elvárást.
Az biztos, hogy mérnök úr az asztalnál minimum 95-östre tervez!

Szabber
Elnézést kérek, de itt nem ismerek senkit, és nincs senkinek a tisztsége, végzettsége, munkája, stb. kiírva, így sajnos nem tudom megítélni kinek milyen szintűek a mondatai. A te hozzászólásodból (is) gondolom, szakemberről lesz szó.

Lehet, hogy a japánok nem szoktak tákolni, ez sok minden bizonyítja, és sok mindenük elég megbízható cucc. Az is lehetséges, hogy saját maguknak nem pakolnak ilyen alkatrészeket a dolgaikba, de attól én még nem leszek boldog. Minden cég multinacionális lett, sok sok beszállítóval, aminek a következménye az ellenőrizhetetlen minőség, persze a minőség ellenőrzés ami még szigorú is, hát persze.
No de az a lényeg, hogy én csak azt mondtam amit másoktól is hallottam, és akárhányan elmondták mi a helyzet az én csodálatos Bosch ECU-mal, ami Japánban gyártott E11-ben is van, ha egyáltalán Bosch van benne, nekem az jött le, hogy programszinten van a hiba, és az nem hardveres elhasználódás miatti, fals analóg, esetleg digitális, input vagy output adat következménye. Amit ő irt, az hardveres "elkopás", én ilyenről eddig nem is tudtam, és ezért írtam, hogy én úgy tudom, hogy...

Aztán lehet, hogy nálam egyszerűen kokszolódás/lerakódás van és a csodás benzin amit ilyen olcsón adnak jó pár oktánnal alacsonyabb mint a névlegesen feltüntetett.
Ennek viszont ellent mond, hogy a 98-assal is be tud csörögni emelkedőn, vagy ha olyan tempóban gyorsítok, de ha tovább nyomom a gázpedált, azaz nagyobb gázt adok, vagy pont fordítva, kevesebb gázt adok, a kopogás megszűnik.
Bubi
Fanatikus fórumozó
Fanatikus fórumozó

Ugyanez a jelenség. Érdekes, hogy E85-el nem csörög be (csak előbb utóbb tönkremegy).
ex bubidisc felhasználó
Válasz küldése