Mérésekkel pár oldalon keresztül
Nem szoktam hozzá, hogy nem indul az autóm, hogy netán külső segítséget kell kérnem, hogy a hidegekben, esőben és sötétben nyitogatnom kelljen a géptetőt. A fizetős parkolóban nincs lehetőségem akkumulátort tölteni, hajnalban pedig nincs segítség sem. Az ember komfort érzetét jelentősen rontja, hamar bosszús lesz akár az autójára is (hisz szegény nem tehet a problémáról) és a napját is akár el tudja rontani a kínlódó szenvedés.
Sajnos előbb utóbb mindenkinek aktuális lesz ez a szituáció, így nyitottam neki új topic-ot.
A saját akksim garanciális cseréje már folyamatban (köszi to4m5i és Szandi!). Gondolkoztam, hogy váltok YUASA-ra, hisz Japán autók beszállítója, de az E9 Gt-i gyári ajánlású 60Ah-s, méretpontos akksi választékai közül a Varta 560A-os indítóárammal, míg a Yuasa 380A-al rendelkezik. A riasztóm, ugyan szuperül teszi a dolgát, azonban régi gyártmány és 0,115A az áramfelvéte, plusz a sok gyári és utólagos extrám miatt kisebb a generátorom adott időintervallumon belüli visszatápláló hatásfoka. Emiatt gondolom fontosnak a minél nagyobb értékeket és adok még egy esélyt a Vartának, hátha csak egy gyártási hibás / túltárolt példány került hozzám.
Az utóbbi hetekben a szükség arra ösztökélt, hogy gyártsak saját, jó minőségű bikakábelt (projektemben pár oldallal még visszább olvasva), illetve sokszor kellett használnom akkumulátor töltőket is.
Hol a haldokló Vartához, hol a bikázó pótakkuhoz.
Otthon egy régi orosz trafós töltő szerkezet van, ami, ha kell tölt 10+A-al is. Édesapám rakott rá egy digitális kijelzőt, amivel folyamatosan követhető a pillanatnyi töltő áram és feszültség. Hasznosnak bizonyult, hisz látható, hogy 1/3-ad fokozat után, ha az akkumulátor eléri a 60-70%-os töltöttséget, ugyan a töltőáram esik, viszont a feszültség elkezd emelkedni a kritikus 14,4V-os feszültség fölé. Akár 15-16V-ra is. Itt megkezdődik a gázképződés és rohamosan csökkenthetjük az akkumulátorunk élettartamát. Ezért csak alacsony töltő árammal (1-2A) tudok töltögetni, ami ugyan az akksinak jó, azonban idegörlő, az akár 24 órát meghaladó töltések miatt.
Gondoltam itt az ideje, hogy vegyek egy jó töltőt és utánaolvastam a dolgoknak.
Talán ez a fórum tűnt a leghasznosabbnak: http://itcafe.hu/tema/re_brogyi_ctek_ak ... _1-50.html
Érdemes végigolvasni, hisz a sok butaság mellett megtalálja az ember a hasznos információt.
Közelebb kerülhettek a szulfátosodás, a processzoros töltés, a tudatlanság okozta károkozás és az adott jó ár/értékű típusok előnyeivel, hátrányaival.
Ha megvettem az adott típust, írok róla.
Drága mulatság még a jó gyártók másolata is, de remélem egyszer kell megvenni és akár meghosszabbíthatom az akkumulátoraim működési ciklusát, esetlegesen "feléleszthetek" vele pár halottnak vélt darabot.
Jelenleg ezekre szűkítettem:
- Lidle-s Ultimate Speed esetleg LCD-s változata. ~3-6 ezer Ft.
- Carstel 01.80.048 ~ 11 ezert Ft. /Extol 8897300 ugyan ez, csak ~ 5000 Ft-al többe kerül
- Profi Power BAC / (Akkukraft) 104 WR ~12 ezer Ft.
- Güde gude 85060 8A ~ 15 ezer Ft
- Forex T127 ~ 15-17 ezer Ft
- (Smart charger?) 01.80.150B ~ 16ezer Ft
- Einhell BT-BC 12 D-SE ~ 17 ezer Ft
- CTEK MXS 5 ~ 20 ezer Ft
Valakinek jó/rossz tapasztalata?
Ajánlása?
Akkumulátorokkal kapcsolatban?
Ki mit használ? Mennyi ideje?

KE11 Sedan